Rasti Menders Sinani: Dha fjalën përfundimtare i dëmtuari Bidajet Sylejmani dhe mbrojtja e të akuzuarit Sinani, avokati Aziz Rexha

Raporton: Adem KRASNIQI

Prishtinë – Të hënën para gjykatës, dha fjalën e tij përfundimtare i dëmtuari Bidajet Sylejmani dhe mbrojta e të akuzuarit Menderes Sinani, avokati Aziz Hoxha.

Bidajet Sylejmani, si palë e dëmtuar në këtë rast, tha se atij dhe familjes së tij, iu është vështirësuar jeta shumë gjatë këtij procesi gjyqësor. “Prej arrestimit tim e deri në këto momente, me veprimet e të akuzuarve, mua dhe familjes time na është shkaktuar shumë dëm material dhe moral. Neve si familje na kanë quajtur edhe si spiun të EULEX-it”, tha Sylejmani. Ai tutje shtoi se dëmi që i është shkaktuar biznesit familjar që ai kishte udhëhequr, është i pariparueshëm.

Në fjalën e tij përfundimtare, mbrojtja e të akuzuarit Sinani, avokati Aziz Rexha i kundërshtoi të gjitha akuzat që iu bënë nga tani i dëmtuari Bidajet Sylejmani. Gjithashtu fjala e tij përfundimtare u karakterizua me kritika të shumta ndaj prokurorit të rastit, Drew Angle.

Avokati Rexha tha se në shumicën e rasteve prokurori Angle, e ka fyer klientin e tij duke shpifur dhe duke thënë të pavërteta për të si “ky është ujk”, “ky është polic i keq”,”i rrezikshëm”,”ai është djalë i keq”, e shumë fyerje të tjera, që sipas tij të gjitha këto përbëjnë vepër penale. Rexha tutje shtoi se, prokurori Angle klientit e tij dhe familjes së tij, iu ka veshur atribute, të cilat sipas Rexhës, nuk janë as terme juridike e as forma të shprehjes juridike, duke mos respektuar fare prezumimin e pafajësisë së të akuzuarit.

“Prokurori Angle, vlerësimin e provave e ka bërë në mënyrë të njëanshme dhe selektive, ashtu siç ka dashur ai vet, duke i apostrofuar vetëm ato prova që kanë shkuar në favor të aktakuzës e jo edhe provat që shkojnë në favor të akuzuarit, duke vepruar kështu në kundërshtim me ligjin”, tha Rexha.

Tutje, avokati Rexha shtoi se gjatë shqyrtimeve gjyqësore, nuk është provuar se klienti i tij, Menderes Sinani, i ka kryer veprat si në aktakuzë dhe i propozoi gjykatës që të njëjtin ta liroj nga të gjitha akuzat. Kështu, avokati Rexha tha se ju do i shërbeni drejtësisë në Kosovë.

Ai gjithashtu shtoi se kërkesa pasuroro juridike, e parashtruar nga pala e dëmtuar, të mos pranohet dhe palët të udhëzohen në kontest civil.

Ndryshe, ky gjykim po zhvillohet në bazë të aktakuzës së Prokurorisë Speciale të Republikës së Kosovës, e cila më 27 dhjetor 2013 kishte akuzuar Menderes Sinanin, ku në cilësi të Udhëheqësit të Njësisë për Anti-Trafikim në Ferizaj kishte kryer veprat penale “shpërdorim i pozitës zyrtare në bashkëkryerje”, “marrje e ryshfetit në bashkëkryerje”, “ushtrim i ndikimit në bashkëkryerje”, “shmangie nga pagesa e taksave të detyrueshme doganore në bashkëkryerje”, “dhënie e ndihmës kryesve, pas kryerjes së veprës penale”, “moslajmërim i veprave penale apo kryesve të tyre” dhe “ mbajtje në pronësi, kontroll ose posedim i paautorizuar i armëve”.

Gjithnjë sipas aktakuzës Vahid Tahiri, si punëtor i ndërtimtarisë ka kryer veprat penale “shmangie nga pagesa e taksave të detyrueshme doganore në bashkëkryerje”, “ dhënie e ndihmës kryesve, pas kryerjes së veprës penale”, “moslajmërim i veprave penale apo kryesve të tyre” dhe “ mbajtje në pronësi, kontroll ose posedim i paautorizuar i armëve”.

Në këtë proces gjyqësor janë të akuzuar edhe pesë persona tjerë: Besim Shabani, Sami Matoshi, Ramadan Ajvazi, Agron Matoshi dhe Burim Veseli.

 

 

 

 

 

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni mirë me këtë, por ju mund të hiqni dorë nëse dëshironi. Prano Lexo më shumë