Monopoli në furnizimin e Aeroportit me kerozinë

Raporton: “Betimi për Drejtësi”

Ndiqeni emisionin “Betimi për Drejtësi” ku është trajtuar tema “Monopoli në furnizimin e Aeroportit me kerozinë”.

Çmimi i biletave për udhëtarët që fluturojnë përmes Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinë “Adem Jashari”, krahasuar me aeroportet në rajon është shumë më i lartë. Për këtë arsye, jo në pak raste qytetarët vendosin që të udhëtojnë nga aeroportet e rajonit, e jo nga ai i Prishtinës.

Përballë konkurrencës së lirë në çmime, në këto çmime të larta në Aeroportin e Prishtinës, sipas Autoritetit të Aviacionit  Civil, ndikon edhe monopoli i krijuar brenda këtij aeroporti. Po thuajse kosto kryesore e një fluturimi për kompanitë e fluturimeve është furnizimi me derivate, përktatësisht me kerozinë.

Që nga dhënia me koncencion e Aeroportit të Prishtinës në vitin 2011, të drejtën për furnizim me kerozinë për kompanitë e fluturimeve e ka vetëm kompania e derivateve “Ex-Fis”. Në këtë mënyrë, për furnizim me kerozinë të këtyre kompanive, në Kosovë nuk mund të aplikohen çmimet konkurruese nga kompanitë të tjera. Për më tepër, në kundërshtim me Marrëveshjen e Partneritetit Publiko Privat në mes të Qeverisë së Kosovës dhe LIMAK, kjo e fundit aplikon tarifë ndaj Kompanisë “Ex-Fiss” për 600% më të lartë se ajo e përcaktuar me këtë marrëveshje, çfarë ndikon në rritjen e kostos së fluturimeve për kompanitë e fluturimeve, e cila kosto në fund, paguhet nga qytetarët e Republikës së Kosovës.

Në vitin 2011 Aeroporti i Prishtinës i ishte dhënë me koncension Limak Kosovo International Airport JSC. Në annexin B të kësaj marrëveshje, ishin përcaktuar edhe tarifat që LIMAK mund të aplikonte në fusha të caktuara gjatë operimit. Lidhur me furnizimin me derivate, kjo pjesë i kishte dhënë të drejtë LIMAK-ut që ndaj furnitorëve, të aplikonte tafirë prej 2 cent në litër për kerozinë.

“Betimi për Drejtësi” ka siguruar një pjesë të marrëveshjes së lidhur në mes të LIMAK dhe kompanisë Exfiss, ku në kundërshtim me Marrëveshjen e Limak me Qeverinë e Kosovës, është aplikuar tarifë prej 12 centësh në litër. Pra, 600% më e lartë se ajo që përcaktohet në këtë marrëveshje.

Për të gjitha këto dhe më tepër ndihemi emisionin e plotë. /BetimipërDrejtësi

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni mirë me këtë, por ju mund të hiqni dorë nëse dëshironi. Prano Lexo më shumë