Miratohet kërkesa e mbrojtjes së Shalës për zgjatje të afatit të dorëzimit të parashtresave mbi rishikimin e paraburgimit

Raporton: Medina KADRIU

Gjykatësi i procedurës paraprake, Nicolas Guillou, ka miratuar kërkesën e mbrojtjes së Pjetër Shalës për zgjatje të afatit të dorëzimit të parashtresave mbi rishikimin e paraburgimit.

Sipas vendimit të tij, më 27 korrik 2022, mbrojtja e Shalës paraqiti një kërkesë për zgjatjen e afatit për të ofruar parashtresa për rishikimin e radhës të paraburgimit, raporton “Betimi për Drejtësi”.

“Në veçanti, mbrojtja kërkon që gjyqtari paraprak të lejojë dorëzimin e përgjigjes së saj ndaj parashtresave të ZPS-së për vazhdimin e paraburgimit të z. Shala në çdo kohë që do ta gjykojë të përshtatshme pas dorëzimit të dosjes paraprake të mbrojtjes, e cila duhet të jetë më 5 shtator 2022”, thuhet në vendim.

Po ashtu, thuhet se mbrojtja pohon se ekziston një arsye e mirë për zgjatjen e kërkuar, pasi ajo aktualisht po përballet me një sërë detyrimesh procedurale konkurruese, siç është tregimi i çdo kundërshtimi për pranueshmërinë e materialit provues dhe depozitimi i dosjes paraprake.

“Për më tepër, mbrojtja pohon se është duke shqyrtuar materialin e zbuluar së fundmi nga ZPS, duke ndjekur një sërë sfidash për drejtësinë e procedurave dhe duke përfunduar hetimet e saj. Më 1 gusht 2022, mbrojtja plotësoi kërkesën duke konfirmuar se Shala heq dorë, për një periudhë prej pesë javësh, nga e drejta e tij për rishikimin e paraburgimit deri më 22 gusht 2022”, thuhet në vendim.

Tutje, thuhet se pas shqyrtimit të arsyeve të parashtruara nga mbrojtja, në veçanti detyrimet e saj procedurale konkurruese, gjyqtari i procedurës paraprake konstaton se është treguar shkak i mirë, duke garantuar një zgjatje të kufizuar kohore.

“Në lidhje me këtë, gjyqtari i procedurës paraprake më tej thekson se Shala ka hequr dorë nga e drejta e tij për rishikimin e paraburgimit para skadimit të afatit kohor prej dy muajsh të përcaktuar në nenin 41 (10) të Ligjit dhe rregullin 57 (2) të Rregullores. Së fundi, gjatë ndryshimit të orarit të informimit për shqyrtimin e ardhshëm të paraburgimit, gjyqtari i procedurës paraprake ka parasysh kalimin e afërt të çështjes në gjykim më 21 shtator 2022”, thuhet në vijim.

Ndërkaq, thuhet se duke pasur parasysh faktin se parashtresat e ZPS-së do të përfitonin gjithashtu nga një zgjatje e kufizuar kohore, gjyqtari i procedurës paraprake konsideron se nuk është shkaktuar asnjë paragjykim në nxjerrjen e këtij vendimi para se të merrte përgjigjen e ZPS-së ndaj kërkesës.

“a) PRANON Kërkesën; (b) UDHËZON Mbrojtjen, nëse dëshiron ta bëjë këtë, të paraqesë parashtresa për rishikimin e paraburgimit të z. Shala jo më vonë se e premtja, 26 gusht 2022, me përgjigje dhe përgjigje pas afatit kohor të përcaktuar në Rregullën 76 të Rregullores; dhe (c) URDHËRON ZPS-në, nëse z. Shala vendos të mos paraqesë asnjë parashtresë brenda afatit të lartpërmendur, të dorëzojë parashtresa në shqyrtimin e radhës të paraburgimit të z. Shala jo më vonë se e hëna, 5 shtator 2022, dhe z. Shala, nëse ai dëshiron ta bëjë këtë, të paraqesë parashtresat e tij si përgjigje jo më vonë se e hëna, 12 shtator 2022”, thuhet në fund të vendimit.

Shala u arrestua më 16 mars 2021, nga autoritetet belge dhe u transferua në Hagë më 15 prill 2021, në bazë të një kërkese për bashkëpunim në zbatimin e fletëarrestit dhe urdhrit për transferim lëshuar nga Dhomat e Specializuara të Kosovës.

Në aktakuzën e konfirmuar, Shala ngarkohet me përgjegjësi penale individuale në forma të ndryshme për krime lufte si ndalim arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje të paligjshme, të kryera në kontekstin e konfliktit të armatosur në Kosovë dhe në lidhje me këtë konflikt.

“Krimet për të cilat akuzohet z. Shala u kryen përafërsisht midis 17 majit 1999 dhe 5 qershorit 1999, kundër personave që u mbajtën të ndaluar në fabrikën e metalit në Kukës (Shqipëri), që pretendohet se përdorej prej Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës”, thuhet në komunikatë. /BetimipërDrejtësi

Shënim: Personat e përmendur në këtë artikull konsiderohen të pafajshëm, përveç nëse nga gjykata vërtetohet se janë fajtorë me vendim të formës së prerë

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni mirë me këtë, por ju mund të hiqni dorë nëse dëshironi. Prano Lexo më shumë