Mbrojtja kërkon të urdhërohet lirimi i menjëhershëm i Thaçit deri 30 ditë para fillimit të gjykimit

Raporton: Medina KADRIU

Mbrojtja e ish-Presidentit të Republikës së Kosovës, Hashim Thaçit, i cili po akuzohet për krime lufte, ka kërkuar nga gjykata të urdhërohet lirimi i menjëhershëm i përkohshëm i tij deri në 30 ditë para fillimit të gjykimit.

Sipas mbrojtjes paraburgimi që zgjat para gjykimit bie ndesh edhe me të drejtën për liri si një e drejtë themelore e njeriut, e mbrojtur me nenin 5 të KEDNJ dhe nenin 29 të Kushtetutës së Kosovës.

“Si i tillë, procesi i shqyrtimit të paraburgimit duhet të udhëhiqet nga lirimi i shpeshtë i të akuzuarve si imperativi kryesor, duke pasur parasysh preferencën ligjore për lirinë para gjykimit. Në këtë frymë, mbrojtja ofron parashtresat e mëposhtme për shqyrtimin e tretë të paraburgimit të z. Hashim Thaçi, në përputhje me Rregullën 57(2) të Rregullores”, thuhet në shkresën drejtuar gjykatësit paraprak.

Mbrojtja ka konsideruar se kjo mund të bëhet ose nëpërmjet lirimit të z. Thaçi në Kosovë, ose në ndonjërin prej dy shteteve të palëve të treta, [REDAKTUAR], të cilët kanë dhënë garanci për zbatimin e lirimit të tij dhe kthimin në Gjykatë.

Sipas tyre, akti më domethënës i bashkëpunimit të Thaçit ishte dorëheqja dhe dorëzimi vullnetar.

“Ai e bëri këtë më 5 nëntor 2020. Gjashtë muaj më parë, një deklaratë për shtyp e ZPS paraqiti një rast shumë më të rëndë se ai i akuzuar tani, duke përfshirë edhe akuzën se z. Thaçi ishte penalisht përgjegjës për “gati 100 vrasje”, thuhet nga mbrojtja.

Tutje, thuhet se këto rrethana përfshijnë se Thaçi, i cili vullnetarisht i hapi rrugën dorëzimit të tij, tashmë ka qenë i burgosur për 17 muaj.

“Mundësia e një dënimi të gjatë me burgim në rast të një dënimi, edhe pse është relevante, mund të ketë vetëm peshë të kufizuar duke pasur parasysh se  Thaçi përfiton nga prezumimi i pafajësisë”, thotë mbrojtja.

Sipas mbrojtjes, zbulimi jo i plotë i ZPS-së, dhe rregulli 102(3) i grumbulluar, tregon se procesi paragjyqësor do të vazhdojë për muajt dhe muajt në vijim.

“Dosja nuk mund t’i transferohet ende trupit gjykues dhe as nuk diskutohet asnjë datë e parashikuar e gjykimit. Pasi të përfundojë zbulimi, mbrojtjes duhet t’i jepet ende kohë për shqyrtimin e saj dhe për përgatitjen e dosjes paraprake në sfondin e hetimeve në vazhdim”, thuhet tutje.

Më pas, në këtë shkresë diskutohet për kushtet e arrestit shtëpiak, të cilave Thaçi mund të u nënshtrohet në Kosovë.

Ata thonë se paraprakisht kanë dorëzuar garanci nga [REDAKTUAR) duke konfirmuar gatishmërinë dhe kapacitetin e tyre për të akomoduar Thaçin sipas kushteve të përcaktuara nga gjyqtari i procedurës paraprake.

“Në mënyrë të veçantë, [REDAKTUAR] ka konfirmuar aftësinë e tij për të siguruar dhe monitoruar [REDAKTUAR]. Dy gjyqtarë të Kolegjit të Gjykatës së Apelit kanë theksuar tashmë nevojën që gjyqtari i procedurës paraprake të shqyrtojë dhe vlerësojë garancitë e ofruara nga shtetet e palëve të treta përpara se të përcaktojë nëse këto garanci minimizojnë ose eliminojnë rrezikun e mbetur”, thuhet tutje.

Mbrojtja i ka propozuar gjykatës që të mbahet një seancë apo më shumë se një seancë dëgjimore dhe  të urdhërohet prania e individëve përkatës duke përfshirë Drejtorin e Policisë së Kosovës, Kryeshefin e Paraburgimit të Njësisë së Paraburgimit të Dhomave të Specializuara , përfaqësuesit e Qeverive [TË REDAKTUARA], të mbrojtjes dhe anëtarëve të tjerë përkatës të Zyrës Administrative që të diskutohen  kushtet e lirimit.

Po ashtu, ka kërkuar që të urdhërohet lirimi i menjëhershëm i përkohshëm i Thaçit në kushtet e konsideruara të nevojshme dhe të përshtatshme, deri në 30 ditë para fillimit të gjykimit.

Ndryshe, më 29 prill, Zyra e Prokurorit  të Specializuar ka dorëzuar një aktakuzë të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup Krasniqit.

Prokuroria po pretendon se katër të akuzuarit kanë kryer krime lufte edhe në Gjilan, Budakovë e Semetishtë, raporton “Betimi për Drejtësi“.

Në aneksin e publikuar sa i përket krimeve që pretendohen se ndodhën në Seminishtë dhe Budakovë, prokuroria ka listuar krimet e luftës si arrestimi dhe ndalimi i paligjshëm ose arbitrar, trajtim mizor ose çnjerëzor, torturë, vrasje. Ndërkaq, si krime kundër njerëzimit i ka listuar burgimin, vepra të tjera çnjerëzore, torturën, vrasjen, zhdukjen me forcë e personave dhe persekutimin.

Kurse, për krimet që pretendon që ndodhën në Gjilan, si krime lufte i ka listuar arrestimi dhe ndalimin e paligjshëm ose arbitrar, trajtimin mizor ose çnjerëzor, torturën dhe  vrasjen. Ndërsa, si krime kundër njerëzimit ka listuar burgimin, vepra të tjera çnjerëzore, torturën, vrasjen, dhe persekutimin.

Më 9 nëntor të vitit 2020, në paraqitjet e tyre të para, Jakup Krasniqi e Hashim Thaçi janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që u vihen në barrë.

Njëjtë është deklaruar edhe Veseli në paraqitjen e tij më 10 nëntor, sikurse edhe Selimi më 11 nëntor.

Aktakuza ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit është konfirmuar më 26 tetor 2020.

Sipas akuzës, së paku midis marsit 1998 deri në shtator 1999, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi dhe anëtarë të tjerë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët kishin qëllimin e përbashkët për të siguruar dhe ushtruar kontroll mbi të gjithë Kosovën përmes metodave që përfshinin frikësimin, keqtrajtimin, ushtrimin e dhunës dhe eliminimin e paligjshëm të atyre që konsideroheshin si kundërshtarë.

“Ndër këta kundërshtarë përfshiheshin persona që ishin, ose që konsideroheshin se kishin qenë: (a) bashkëpunëtorë ose të lidhur me forca, zyrtarë ose institucione shtetërore të RFJ-së, ose që (b) ndryshe nuk mbështetnin qëllimet ose metodat e UÇK-së dhe më vonë të QPK-së, ndër të cilët persona të lidhur me LDK-në dhe serbë, romë dhe persona të kombësive të tjera (bashkërisht, ‘kundërshtarët’). Ky qëllim i përbashkët përfshinte krimet e përndjekjes, burgosjes, arrestimit dhe ndalimit arbitrar ose të paligjshëm, akte të tjera çnjerëzore, trajtimin mizor, torturën, vrasjen dhe zhdukjen me forcë të personave”, thuhet në aktakuzë.

Tutje, në aktakuzë përmenden edhe Azem Syla, Lahi Brahimaj, Fatmir Limaj, Sylejman Selimi, Rrustem Mustafa, Shukri Buja, Latif Gashi dhe Sabit Geci.

Sipas aktakuzës, të akuzuarit bashkë me udhëheqësit tjerë të UÇK-së kontribuuan në arritjen e qëllimit t përbashkët.

“Si alternativë, disa ose të gjithë këta individë nuk ishin anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët, por u përdorën nga anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët për të kryer krime për realizimin e qëllimit të përbashkët (së bashku me anëtarët e NKP-së, bashkërisht ‘anëtarët dhe instrumentet e NKP-së’)”, thotë akti akuzues. /BetimipërDrejtësi

Shënim: Personat e përmendur në këtë artikull konsiderohen të pafajshëm, përveç nëse nga gjykata vërtetohet se janë fajtorë me vendim të formës së prerë.

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni mirë me këtë, por ju mund të hiqni dorë nëse dëshironi. Prano Lexo më shumë