Asamblisti kërkon hedhjen e aktakuzës që e ngarkon për mosdeklarim të pasurisë dhe uzurpim të pronës komunale në Deçan

Raporton: Driton NOCAJ

Deçan– Asamblisti nga radhët e AAK-së në Kuvendin Komunal të Deçanit, Mehmet Osaj, përmes mbrojtësit të tij, avokatit Daut Cacaj, ka kërkuar që aktakuza ndaj tij të cilin e ngarkon për mosdeklarim të pasurisë dhe uzurpim të pronës komunale, të hedhet poshtë.

Një kërkesë të tillë, i pandehuri Osaj e bëri në dy procese të ndara pranë Gjykatës së Deçanit, gjatë fazës së shqyrtimit të dytë, nën udhëheqjen e gjykatësit Sulltan Dobraj.

I pandehuri parashtroi para gjykatës se aktakuza nuk ishte e bazuar për shkak se ekzistojnë rrethana që e përjashtojnë përgjegjësinë penale dhe Prokuroria nuk kishte prova për të mbështetur dyshimin e bazuar.

Në anën tjetër, prokurorja e rastit, Suada Hamza argumentoi para gjykatës se aktakuza e ngritur ndaj të pandehurit ishte e bazuar në prova dhe nuk kishte asnjë rrethanë që përjashtonte përgjegjësinë penale të pandehurit Osaj.

“Aktakuza është ngritur mbi bazën e provave të vlefshme e me të cilat vërtetohet gjendja faktike si në aktakuzë. Propozoj që provat të shpallen të vlefshme dhe aktakuza të merr formën e prerë”, tha prokurorja Hamza ndaj pretendimeve të mbrojtjes për hudhjen e aktakuzës dhe kundërshtimit të provave.

Gjykatësi Dobraj tha se lidhur me kërkesën e mbrojtjes të pandehurit do të vendos brenda afatit ligjor, ndaj të cilit vendin palët do të kenë të drejtën e ankesës.

Ndryshe, i pandehuri Osaj refuzoi të aplikonte mundësinë e ndërmjetësimit si mënyrë alternative sa i përket veprës penale të uzurpimit të pronës komunale, pasi u njoftua nga gjykatësi Dobraj për këtë drejtë.

I pandehuri Osaj ishte deklaruar i pafajshëm në lidhje me dy akuzat e Prokurorisë së Pejës për mosdeklarim të pasurisë dhe uzurpim të pronës komunale.

Asamblisti deklarohet i pafajshëm për korrupsion dhe uzurpim të pronës komunale

Ndryshe, sipas aktakzuës 3 gusht 2021, nga Prokuroria e Pejës, i pandehuri Osaj akuzohet se më 20 prill 2021, në Kuvendin Komunal të Deçanit, si zyrtar i lartë publik, si këshilltar i Asamblesë Komunale në Deçan, nuk e deklaron pasurinë gjatë periudhës 1 mars deri më 31 mars 2021, për të cilën ishte i njoftuar dhe detyruar të bëjë, mirëpo i njëjti sipas aktakuzës, e deklaron pas afatit ligjor, dhe atë me datën 20 prill 2021.

Me këtë ekziston dyshimi i bazuar se ka kryer veprën penale “Mosraportimi ose raportimi i rremë i pasurisë, i të ardhurave, i dhuratave, i dobisë tjetër materiale ose detyrimeve financiare”, nga neni 430 par.1 të KPRK-së, për të cilin parashihet dënimi me gjobë ose burgim deri në 3 vite.

Ndryshe, sipas aktakuzës të ngritur më  11 gusht 2021, Prokuroria e Pejës e ngarkon të pandehurin Osaj se më parë e deri më 1 prill 2021, në kohë të panjohur në Deçan, në vendin e quajtur “Podi i Gështënjave”, në mënyrë të kundërligjshme uzurpon pronën e paluajtshme përkatësisht parcelën me sipërfaqe prej 23036 metër katror të Komunës së Deçanit. Sipas aktakuzës i pandehuri duke qenë në dijeni se prona është në pronësi të Komunës së Deçanit, i njëjti e rrethon me tela dhe në brendi të saj mbjellë pemë të llojeve të ndryshme, kështu duke ia pamundësuar të dëmtuarës shfrytëzimin e plotë dhe të lirë të kësaj pronë.

Për këtë ekziston dyshimi i bazuar se i pandehuri ka kryer veprën penale “Uzurpimi i paligjshëm i pronës së paluajtshme”, nga neni 320 par.1 të KPRK-së, për të cilin parashihet dënimi me gjobë ose burgim deri në 2 vite./BetimipërDrejtësi

Shënim: Personat e përmendur në këtë artikull konsiderohen të pafajshëm, përveç nëse nga gjykata vërtetohet se janë fajtorë me vendim të formës së prerë.

 

Ky website përdor cookies për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni mirë me këtë, por ju mund të hiqni dorë nëse dëshironi. Prano Lexo më shumë